Gode råd til soignering af din Chow Chow

Det aller vigtigste er, at opdrætteren begynder soigneringen, mens hvalpen er helt lille (4 - 5 uger), og aldrig gør noget ved den, der gør ondt. Man må kun bevæge dens ben lige frem eller tilbage - ALDRIG ud til siden, da det kan gøre ondt på hvalpen og beskadige den.

Sæt evt. den lille hvalp op på et bord, så den er let at håndtere. Nogen lægger den ned på siden. Men prøv dig frem og se, hvad der er nemmest for dig.

I 4-5 ugers alderen bliver hvalpen kun børstet lidt og tænderne ses efter, og så sættes ned igen, så den opdager, at der ikke sker noget farligt.

Når hvalpen er 7-8 uger, gør du det rigtigt. Hvalpen bliver igen evt. sat op på bordet, og er allerede dygtig til at stå stille. Det er en god idé at placere hvalpen med hovedet til venstre for dig og med din venstre arm ind under maven på den, så den ikke kan springe ned. Begynd altid bagfra på en hund. Dvs. at du starter med at børste højre bagben fra trædepuderne og opefter. Dernæst venstre bagben, halen og så videre, helt hen til snuden.

Det gode ved at begynde bagfra er, at man kommer ind under dækhårene, hvor evt. filt sidder. Begynder man forfra og børster bagud, kommer man let til at børste ovenpå pelsen, hvilket er formålsløst.

Når hvalpen er børstet helt igennem, begynder du at lave frisuren. Hertil kan du evt. bruge en trækam med meget lange tænder, med god bredde mellem tænderne. Det bevirker, at du kan komme helt i bund med den, og at du ikke rykker flere hår af end højst nødvendigt. Chow'en er jo en pelshund, så man skal bevare så meget pels som muligt.

Bukserne bagpå bliver friseret nedad. Halehårene friseres fremad og godt ind over ryggen, så hunden bliver så kort som mulig. Kroppens hår bliver friseret ud fra kroppen, så de kommer til at stritte. Chow'en skal have sin pels strittende ud fra kroppen. Fanerne på forbenene bliver friseret lige bagud. Fra forbenene og frem, skal pelsen friseres mod hårene, så der kommer så meget hår som muligt frem mod hovedet til at danne krave. Pas på filtdannelser i hvalpens lyske, under forbenene og bag ørerne. Husk at frisere kindskægget; det er der mange, der glemmer.

Filt under forbenene friseres lettest ud ved, at man løfter forbenet lige frem. På den måde bliver "armhulen" og hele maven blottet, så man rigtigt kan komme til. Filt i lysken tages ved, at man løfter bagbenet lige bagud, så man kan se det, der skal ses.

Øjnene skal renses og tørres med en tot vat. Ørerne skal ses efter. Man må aldrig gå længere ned i øregangen, end en finger kan komme. Et stykke let fugtigt køkkenrulle på en finger er fint til at rense med og tag blot det snavs, som du umiddelbart kan se. Hvis der kommer en ildelugt fra øret, konsultér altid din dyrlæge.

Chow chow'en bades efter behov. Dvs. når du synes, den trænger - og brug altid en god mild hundeshampoo. Der findes i dag utallige gode mærker på markedet, så du må prøve dig frem for at finde den, der passer til dig og din hund.

Soignering af poter:

Check altid poterne. Neglene må ikke blive for lange, og alt efter hvilket underlag din hund går på, skal de måske klippes. Hold særligt øje med vildtkloen på indersiden af forbenene, der ofte har en tendens til at vokse sig alt for lang. På ældre hunde, der måske ikke rører sig så meget, er det særligt vigtigt jævnligt at soignere neglene.

Begynd altid med at klippe hårene væk mellem trædepuderne. Klip aldrig op mellem trædepuderne, men følg potens form. Klip dernæst hårene væk rundt om neglene, så de bliver fri. Pas på med ikke at klippe op mellem tæerne for så kommer poten til at ligne en søstjerne, og det må den endelig ikke. Den skal være lille, rund og katteagtig. Når neglene er klippet fri, rundes poten og vildtvoksende hår ovenpå poten effileres væk.

Udredning af filt:

Er du så uheldig, at der er kommet filtdannelser i pelsen, kan du rede dem ud på følgende måde.

Begynd med at bruge karten til at blødgøre filten med. For at være sikker på, at filten er væk, friseres efter med trækammen. Er dette ikke nok, må man klippe filten væk. Tag en saks helt ned i bunden af filten, uden at komme helt ned til skindet, og klip dernæst udad. Aldrig lige over, så bliver der et grimt hul i pelsen. Klip heller ikke udefra og ind, for så risikerer du, at klippe i huden, og det må endelig ikke ske. Altså indefra og ud. Husk altid at holde igen i filten, så hunden skånes mest muligt for unødig smerte. Man kan rent faktisk, hvis det gøres rigtigt, frisere en filtet hund ud, uden at det gør ondt og det er målet.

Oprindelig vejledning ved Sonja Ruppert.

Trækam

Trækam

Karte

Karte

Neglesaks

Neglesaks

Potesaks

Potesaks

Potesaks

Effilersaks