Chow Chow'en DEN STOLTE, UAFHÆNGIGE, LOYALE ASIAT MED BLÅ TUNGE

Chow Chow’ens særprægede reserverthed, dens venlige og loyale opførsel, skaffer den den ene beundrer efter den anden. Er en Chow Chow én gang blevet optaget i familien, er det meget sjældent dens ejere vender sig til en anden race. Det er dog ikke en hund for hvermand. På denne side kan du læse mere om racen.

Det er kan også være en god ide at besøge en udstilling og møde Chow Chow’en eller kontakte en opdrætter i dit område, så du kan komme hjem og møde hundene, før du træffer dit endelige valg. De fleste opdrættere holder gerne åbnet hus for interesserede.

Chow Chow’ens historie

Chow Chow’en er en af verdens ældste hunderacer, den har eksisteret i ca. 3.000 – 4.000 år med oprindelse fra Mongoliet og det nordlige Kina. Chow Chow’en menes at ligge bag hunderacer som Samojedhund, Norsk Elghund, Pomeranian, Keeshond. Historisk blev Chow Chows opdrættet og fremavlet som hyrde og vagthunde. Du kan læse mere om racens historie her.

Chow Chow’ens karakteristika

Racens unikke kendetegn er den blå tunge og en meget selvstændig personlighed. De lige bagben med minimale vinkler giver racen en karakteristisk styltede gangart, som er helt særegen for racen.

Mentalitet

Der ligger århundreders stolthed gemt i Chow Chow’ens sind. Den nedarvede mistro og reserverthed overfor fremmede, samt dens ubestikkelige troskab til sine kære, gør denne, den sidste individualist, til en særpræget personlighed blandt alle hunderacer.

Chow Chow’en er arrogant, stolt og følger sit eget hoved. På mange punkter minder den om en kat og lever efter konceptet ”jeg er sgu’ min egen”. Den vil dø for dig, men ikke altid lystre dig. Den vil følges med dig, men ikke ligefrem i hælene på dig. Hvis du forstår dens specielle psyke og behandler den derefter kan du få en ven for livet.

Chow chow’en er en vidunderlig vagthund, der kun gør, når det er nødvendigt, men hele dens udseende kan virke skræmmende på enhver uvelkommen besøgende. Den er ikke angrebslysten; vil helst blot trække sig tilbage, og forlader ofte stuen, når der er gæster. Tager man i betragtning, at det ikke er så længe siden, Chow Chow’ens forfædre måtte føre en stadig kamp for overhovedet at overleve, idet de levede en yderst barsk tilværelse i Centralasien, kan det ikke overraske nogen, at de kan have lidt medfødt mistro til fremmede.

Helhedsindtryk

Kompakt, tætbygget og – som det væsentlige – meget harmonisk. Løveagtigt udseende, med stolt og værdig holdning og godt sat sammen. Halen bæres godt over ryggen.

Skulderhøjde for hanner er 48 – 56 cm. For tæver er det 46 – 51 cm.

Farver og pelsvarianter

En Chow Chow kan være enten lang- eller korthåret – og skal altid være ensfarvet sort, rød, blå, fawn eller creme. Ofte med schatteringer, men ikke plettet eller flerfarvet (halens underside og baglårene har ofte en lysere farve).

Langhåret: Fyldigt, rigeligt og tæt, lige og stående ud fra kroppen. Yderpelsen er af ret grov struktur, med en blød og ulden underpels. Pelsen er særlig tyk omkring halsen, hvor den danner en manke eller halskrave, samt på baglårene, som har fyldige ”bukser”.

Korthåret: Pelsen kort, rigelig og tæt, med lige, opretstående pelshår – ikke fladt tilliggende. Strukturen er plysagtig.

Se eksempler på forskellige pels og farvevarianter til højre på siden.

Pelspleje

En Chow Chow kræver regelmæssig pelspleje. Hunden skal børstes for at undgå sammenfiltring. Nogle Chow Chow’er skal børstes en gang om ugen, mens andre kan nøjes med et par gange om måneden. Racen fælder kraftigt 2 gange om året, og i denne periode kræver pelsen ekstra pleje.

Aktivitetsniveau

Chow Chow’en kræver ikke megen motion, men den vil meget gerne lige ud og "læse avisen". Naturligvis har den brug for nye impulser og oplevelser, så gør dig selv den tjeneste og tag din hund med ud på opdagelse. Chow Chow’en elsker en tur i skoven eller ved andre naturområder.

Chow Chow’ens vågne jagtinstinkt gør det tilrådeligt at føre den i snor på gader og i åbent terræn. Med en god flexi-line kan den stadig røre sig på den daglige gåtur.

Renlighed

Chow chow’er er i reglen meget nemme at gøre renlige. I de fleste tilfælde er de faktisk renlige fra det øjeblik, du henter din hvalp hos opdrætteren.

Opdragelse

Chow Chow’en er arrogant, stolt og følger sit eget hoved. Forlanger du blind lydighed af din hund og at den skal underkaste sig din disciplin og forgude den jord, du træder på, så vælg ikke denne asiat.

En Chow Chow er ikke en appelhund. Hård tone og høje kommandoråb lader den helt upåvirket. Den er ikke en hund, der kan tvinges til underkastelse. Den er sig selv (næsten som en kat).

Nøgleordene er gensidig, positiv respekt og husker man det, kan den faktisk sagtens afrettes.

Langhåret variant

Langhåret sort chow chow
Sort

Rød langhåret Chow Chow
Rød

Blå langhåret Chow Chow
Blå

Fawn chow chow Chan-Lo's Can't Buy Me Love
Fawn

Creme chow chow
Creme

Korthåret variant

korthåret sort chow chow
Sort

Rød korthåret Chow Chow
Rød

Blå korthåret Chow Chow
Blå

Fawn korthåret chow chow
Fawn

Creme korthåret chow chow
Creme