Ny Chow Chow hvalp

Chow Chow hvalp 12 ugerNår du anskaffer dig en hvalp vælger du også et ekstra medlem af familien for de næste 10-14 år. Det er derfor vigtigt, at du vælger med omhu og undgår impulskøb.

Det kan være en god ide at besøge en eller flere opdrættere inden du køber en hvalp. Så får du mulighed for at møde nogle forskellige Chow Chow’er og du kan høre mere om racen. Det giver dig også mulighed for at få en god snak om det at få hvalp fra den pågældende opdrætter. De fleste opdrættere tager gerne en snak med kommende hvalpekøbere, også selvom de ikke lige har nogle hvalpe, der venter på et nyt hjem.

På klubbens parringsliste kan du følge med i hvilke opdrættere, der venter hvalpe og på hvalpelisten kan du se hvilke hvalpe der pt. er til salg.

Det er vigtigt at gøre sig nogle overvejelser om hvad man ønsker sig af sin hund og hvilket familieliv den kommer til at indgå i. Skal det være en udstillingshund eller familiehund? Er det vigtigt om det er en han/tæve eller hvilken farven hvalpen har? Er I en stor familie, lever I et aktivt ude-liv eller er I mere til inde aktiviteter.

Tag en god snak med opdrætteren om jeres overvejelser. Opdrætteren kender hvalpene godt og kan hjælpe med at matche hvilken hvalp i kuldet der passer bedst til dig/jer.

Hvis du gerne vil udstille

Hvis du synes det kunne være spændende at udstille er der her nogle gode råd når du kigger efter din nye hvalp:

  • Vær på udkig efter en Chow Chow med en kort ryg og en højt ansat hale, der ligger lige hen ad ryggen - det bevirker at ryggen syner kortere end hvis halen falder til én af siderne.
  • Benene er meget vigtige. De skal være stærke og kraftige. Bagbenene skal være næsten uden vinkler - dette medfører den styltede gang, som er et af racens særlige kendetegn.
  • Vælg en hvalp med en bred skalle og små ører, ansat med en god afstand i mellem. Ørerne er ikke altid helt opretstående før hvalpen er ca. 2 måneder gammel. Hos nogle hvalpe varer det endnu længere inden ørene står helt op - det kan være fordi ørerne er blødere end ønskeligt, eller måske er ørerne store og derved tunge.
  • En meget kort og rynket snude hører ikke til hos Chow Chow’en - det bør derfor undgås.
  • Rene øjne er et krav. Nogle hvalpe lider af indadvendte øjenlåg (entropion) og skønt denne lidelse kan dukke op måneder senere, er det ikke ønskeligt at starte med en hvalp, som lider af denne sygdom. Rindende øjne kan også være resultatet af snue eller træk og har da ingen betydning på længere sigt. Det vil være ideelt med mandelformede øjne, men virkelig gode kineserøjne af denne facon, er desværre ikke så almindelige.
  • Snuden skal være bred og sort. Det er dog tilladt med en lidt lysere næse hos de cremefarvede Chow’er. Hos blå og fawnfarvede hunde, er det tilladt at snuden er afstemt efter pelsfarven. Det understreges dog, at i alle tilfælde foretrækkes en sort snude.
  • Chow Chow’en skal have saksebid - dvs. at overmundens fortænder tæt overlapper undermundens fortænder. Tænderne skal være placeret vinkelret på kæberne.

Hvalpebesøg

Når du er på hvalpebesøg bør du også se forældredyrene. Det er ikke sikkert at hanhunden er hos opdrætteren, men så kan de vise billeder af ham. Du skal ikke blive forskrækket, hvis tæven ikke er én stor skønhedsåbenbaring. Hun vil ofte have tabt al sin pels omkring den tid, hvor hvalpene er salgsklare, da al den næring hun indtager, går til at fostre hvalpene. Se evt. nogle billeder af hende, hvor hun også lever op til sit bedste.

Du kan også spørge til afstamningen, hvor kommer hundene fra, eventuelle sygdomme, temperament, hvorfor netop denne parring er lavet?

Chow Chow hvalpe med mor     Chow Chow hvalpe med mor

Det praktiske

En opdrætter kan ikke garantere, at du får en udstillingshund, ligesom det næsten er umuligt at stille garantier mod arvelige sygdomme. Hvad garantier, returret mm. angår skal det slås helt fast, at hunde og hundehvalpe sælges og købes i henhold til købeloven - for afklaring af handlen skal alle DKK opdrættere benytte en særlig købsaftale fra DKK, som både køber og sælger skriver under på. Typisk har opdrætteren en DKK købsaftale klar ved handlens afslutning. Har opdrætteren en særlig købsaftale, skal du altid læse den indgående - den kan dog aldrig tilsidesætte minimumskrav i henhold til købeloven.

Sørg altid for at få en DKK stambog med på hunden og en blanket til DKK, hvor du står anført som ejer, hvis den da ikke allerede foreligger, når hvalpen skal ud i sit nye hjem. Det er omkostningsfrit for opdrætteren, at sørge for, at dit navn påføres hundens papirer.

Gode links

Parringslisten
(Hvalpe på vej)

Hvalpelisten 
(Hvalpe til salg)

Køb af hund
(Gode råd fra Dansk Kennel Klub)

Køb hund
(Dansk Kennel Klubs portal til hvalpe)

Tjek hvalpen

Købsaftale

Planlægger du selv at få et kuld hvalpe?